Role opatrovníka v soudních sporech o děti - Vondrášková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce obsahuje teoretickou i praktickou část zabývající se rolí opatrovníka v soudních sporech o děti. Teoretická část se věnuje přiblížení orgánu sociálně-právní ochrany dětí vystupujícího v soudních sporech o děti jako opatrovník. Dále vysvětluje problematiku opatrovnictví v soudních sporech o děti, přičemž popisuje situace, za kterých se opatrovník ustanovuje. Zaměření praktické části se týká zjištění názorů opatrovníků ohledně právní úpravy jejich pravomocí a kompetencí v soudních sporech o děti. V návaznosti na stanovené cíle byl pro praktickou část této práce proveden kvalitativní výzkum realizovaný pomocí rozhovorů s opatrovníky městských úřadů s rozšířenou působností, konkrétně v Sušici a Horažďovicích. V závěru práce jsou data z rozhovorů vyhodnocena a jejich výsledky vyjádřeny pomocí diskuze. Výsledkem diskuze je chybějící jakási metodická pomůcka, neboli jednoduché zpracování postupu práce opatrovníka. S tímto problémem se denně opatrovníci setkávají, ovšem z rozhovorů bylo zřejmé, že problémy vidí i v jiných věcech (například rychlosti rozhodování soudu nebo časové náročnosti jejich práce).
The guardian´s role in legal processes concerning child care.
Keywords: opatrovník; kolizní opatrovník; soudní spor; manželství; výchova a výživa; nezletilý; orgán sociálně-právní ochrany; guardian; collision guardian; legal process; matrimony; child welfare; under age; institute of the social-legal protection of children