Šachy - od volnočasové aktivity k vyučovacímu předmětu - Šašková, Marta (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá popisem šachů ? od volnočasové aktivity k vyučovacímu předmětu. Nejdříve nás seznámí s pojmem volného času a volnočasovými aktivitami. Následně se zaměřuje na zkoumání možností vývoje šachové hry, jež má potenciál přerodu zvolnočasové aktivity do vyučovacího procesu v České republice. Výuka v Českých školách se stane zajímavější, pestřejší a zároveň naučí efektivně myslet prostřednictvím získávání a naplňování nových kompetencí, které šachy přinášejí. Část práce provede stručnou historií a základy šachové hry. Poté následuje seznámení s materiálními prostředky a vybavením výukové učebny pro šachy. Dále popisuje výzkumy a důvody zařazení šachů do škol v různých zemích. Následuje vztah RVP ZV České republiky s vazbou na školní předměty. Praktická část popisuje návštěvu Šachové školy v Českých Budějovicích, která volně přechází v diskuzi rozdělenou do tří částí, kde se věnují tématickým otázkám zařazení šachů do škol.
Chess - from free time aktivity to obligatory subject
Keywords: šachy; šachová hra; figury; vyučovací předmět; šachy do škol; evropský parlament; kompetence.; chess; chess game; figures; obligary subject; chess in schools; the European Parliament; competences.