Vybrané názvy ptáků. Jejich původ a vývoj v češtině. - Měrtlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce bude vznik a vývoj vybraných názvů ptáků v češtině. U vybraných výrazů přiblížíme jejich charakteristiku, budeme porovnávat jejich stav ve staré a nové češtině včetně vysvětlení původu pojmenování na základě výkladu etymologických slovníků českého jazyka. Práce bude také zaměřena na odvozená slova či frazémy.
Selected names of bird species and their origin in czech language.
Keywords: Český jazyk; ptáci; etymologie; frazémy; deriváty; lexikologie; Czech language; birds; etymology; idioms; derivatives; lexicology