Kvalitativní šetření v aplikaci dezinfekce a sterilizace na ošetřovací jednotce. - Karbáčová, Marika (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Tato práce je zaměřena na aplikaci dezinfekce a sterilizace na ošetřovací jednotce. Tyto metody jsou nedílnou součástí ošetřovatelské péče, zabraňují vzniku, přenosu a šíření infekcí. Kvalitativní výzkum byl proveden v Nemocnice Prachatice a.s. na chirurgickém oddělení. Využitou metodou je nestandardizovaný hloubkový rozhovor, v druhé fázi rozšířený o strukturované pozorování. Byly stanoveny tři cíle. Cíl 1: zjistit, jaké jsou způsoby aplikace dezinfekce na ošetřovací jednotce, cíl 2: zjistit, jaké jsou způsoby aplikace sterilizace na ošetřovací jednotce, cíl 3: zjistit zda sestry dodržují zásady dezinfekce a sterilizace na ošetřovací jednotce. Na základě těchto cílů byly stanoveny tři výzkumné otázky: Jaké typy aplikace dezinfekce se používají na ošetřovací jednotce chirurgického oddělení? Jaké typy aplikace sterilizace se používají na ošetřovací jednotce chirurgického oddělení? Jaké zásady dezinfekce a sterilizace se dodržují na ošetřovací jednotce chirurgického oddělení? Z výsledků hloubkového rozhovoru a pozorování, bylo zjištěno, že na oddělení se provádí chemická a fyzikální dezinfekce. Zaměstnanci využívají služeb centrální sterilizace. Na oddělení neprobíhá žádná forma sterilizace pouze předsterilizační příprava. Při dezinfekci dodržují správný postup, avšak ne vždy správné dávkování dezinfekčního prostředku. Jako možnost zlepšení navrhuji provést školení a připomenutí, že doporučené koncentrace dezinfekčních roztoků jsou dostatečně účinné. Není potřeba zvyšovat jejich množství, dochází k zvyšování finančních nákladů oddělení.
Qualitative research in the aplication of desinfection and sterilization of nursing unit
Keywords: dezinfekce; nozokomiální infekce; ochranné pomůcky; ošetřovatelství; sestra; sterilizace; disinfection; nosocomial infection; protective equipment; nursing; nurse; sterilization