Charlie Bone Jenny Nimmové jako hrdina současné anglické dětské fantasy - Matulková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá současnou anglickou dětskou fantasy tvorbou autorky Jenny Nimmové. První část je úvodem do života samotné spisovatelky, protože autorka u nás není běžně vyhledávanou spisovatelkou. Další část popisuje vývoj a znaky fantasy tvorby, do které se prolínají i znaky gotické literatury a symbolika velšských legend. Práce se také zabývá interpretací problematiky tajemství, které obestírá hned několik postav. Dochází také k analýze jednotlivých dílů, v nich vyobrazených postav, míst, rituálů a trestů. V závěru je hlavní postava porovnávána s postavou Harryho Pottera v tvorbě J. K. Rowlingové.
Jenny Nimmo´s Charlie Bone as a Hero of the Contemporary English Children´s Fantasy
Keywords: fantasy žánr; problematika tajemství; charakteristika postav; úloha prostředí; rituály a tresty; the fantasy genre; an issue of secret; characteristics of the protagonists; the role of setting; rituals and punishments