Výchova dětí v hostitelských rodinách z pohledu au pair - Pešková, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na to, jak au pair nahlížejí na výchovu dětí v hostitelských rodinách a jak hodnotí své vlastní výchovné působení na svěřené děti. Diplomová práce má dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zpracována na základě aktuální literatury a zabývá se tématy, mezi která patří téma au pair, kde je popsána definice au pair, jejich práva a povinnosti či typologie au pair dle důvodů odjezdu do zahraničí. Dalším tématem je rodina. V rámci tohoto tématu se lze seznámit s typologií dysfunkčních rodin či funkcemi rodiny a rodinným systémem. Téma vývojová stádia dětí se zaměřuje na ta stádia, se kterými se au pair mohou běžně setkávat. V rámci tématu výchova jsou popsány výchovné styly rodičů, výchovné problémy u dětí apod. V praktické části práce je kvalitativní výzkum zaměřen na reflexi fungování výchovného působení au pair v rodinách. Výzkumný záměr se orientuje na zachycení pohledů participantek na způsoby výchovy v rodinách, ve kterých pracují, a na sebereflexi vlastního výchovného působení.
Upbringing of children in host families from an au pair perspective
Keywords: au pair; rodina; vývojová stádia dětí; výchova; výchovné problémy; au-pair; family; children's developmental stages; education; education problems