Dětská chudoba - Křivanová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce "Dětská chudoba" pojednává o chudobě dětí. První část uvádí do problematiky chudoby, jejích existujících definic, dělení a vývoj v světě. Práce čerpá z českých, zvláště pak zahraničních knižních a internetových zdrojů, zejména pak z výročních zpráv, statistik a databází mezinárodních institucí. V teoretické části vychází z konceptu chudoby, sociálního vyloučení a bludného kruhu chudoby. Dále byly analyzovány příčiny dětské práce v daných zemích a sektory trhu práce, které děti nejčastěji zaměstnávají. Zabývá se i prostitucí a dětskými vojáky. Poukazuje na důležitost prevence chudoby.
Child Poverty
Keywords: dětská práce; dětští vojáci; chudoba; prostituce; sociální vyloučení; child labour; child soldiers; poverty; prostitution; social exclusion