Možnosti programu "Filozofie pro děti" při rozvíjení klíčových kompetencí dětí předškolního věku. - Řehořovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této bakalářské práce je naznačení možností rozvoje klíčových kompetencí u dětí předškolního věku s využitím metod, forem a postupů programu ‚"Filozofie pro děti" (dále P4C). V teoretická části je charakterizován pojem klíčové kompetence a vzdělávací oblasti v RVP PV, dále pak filozofie, metody a formy programu P4C. Praktická část obsahuje analýzu didaktického textu a popis realizace samotného programu P4C se skupinou dětí předškolního věku. V závěrečné reflexi jsou nastíněny možnosti rozvoje konkrétních klíčových kompetencí z RVP PV při využití programu P4C v mateřské škole.
Possibilities of the programme "Philosophy for children" used for devolopment of key competences of pre-school age children.
Keywords: Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; klíčové kompetence; Filozofie pro děti; dialog; hledající společenství; The Framework Educational Programme of pre-school Education; key competecies; Philosophy for children; dialogue; community of inquiry