Tajemno a tajemství v Zeyerově Domu U tonoucí hvězdy - Střelečková, Alena (Jihočeská univerzita, 2008)
V této práci sledujeme, jakým způsobem se realizují motivy tajemství a tajemna v jedné Zeyerově novele, v Domě U tonoucí hvězdy. Její první část je věnována analýze jednotlivých rovin díla, při které odhalíme a definujeme, jakými postupy se zde tvoří tajemno a co vytváří napětí u čtenáře. Projdeme tak roviny prostředí, postav, času, děje a vypravěče. Součástí rozboru je i srovnání s poetikou tvůrce podobného typu próz, Zeyerova současníka Jakuba Arbesa. Ve druhé části práce aplikujeme na primární text teorii románu zasvěcení a prozkoumáme, jak se změní způsob jeho čtení a jak se dají tyto znalosti využít při jeho interpretaci. Za základní literaturu nám poslouží teorie Daniely Hodrové, zejména její monografie Místa s tajemstvím a Román zasvěcení.
Mystery in the novel Dům U tonoucí hvězdy of Julius Zeyer
Keywords: Zeyer; tajemství; Dům U tonoucí hvězdy; Arbes; Zeyer; mystery; Arbes