Kvalita života v seniorském věku v Domově důchodců v Horní Plané - Kliková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
V předložené práci zjišťuji kvalitu života seniorů v Domově důchodců Horní Planá, jejich zapojení do aktivního dění v domově a především účinnost psychomotorického intervenčního programu, který byl aplikován na vybranou seniorskou skupinu. V teoretické části se zabývám procesem stárnutí a stáří a problematikou seniorského věku. Dále pak kvalitou života, jejím hodnocením a faktory, které ji ovlivňují. V praktické části se věnuji realizaci výzkumu a aplikaci intervenčního programu. V další části jsou zdokumentovány výsledky, které byly získány porovnáním vyhodnocených dotazníků, psychologických testů, rozhovorů, pozorování a případové studie. Závěrečná část práce obsahuje odpovědi na cíle a výzkumné otázky. Tímto výzkumem bylo zjištěno, že o seniory v Domově důchodců Horní Planá je dobře postaráno, mají dostatek aktivizačních činností a intervenční program nijak výrazně neovlivnil jejich kvalitu života.
The Quality of Life by Clients at Seniors House in Horní Planá
Keywords: Kvalita života; stárnutí; stáří; senior; zdraví; intervenční program.; Quality of life; aging; old age; senior; health; intervention programme.