Alergická onemocnění ve vztahu k rizikovým faktorům životního stylu u dětí mladšího školního věku v Karlovarském kraji - Rybová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2010)
Jako téma své bakalářské práce jsem si zvolila: ''Alergická onemocnění ve vztahu k rizikovým faktorům životního stylu u dětí mladšího školního věku v Karlovarském kraji'', neboť se domnívám, že alergie představují aktuální problém, který vzhledem ke své povaze, ovlivňuje nejen děti, ale i celou naší společnost. Cílem práce bylo zjistit, jak se podílí vybrané faktory životního stylu na výskytu alergií u dětí mladšího školního věku v Karlovarském kraji. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je tvořena ucelenými teoretickými poznatky z oblasti alergologie, které mají za úkol nastínit předpoklady pro rozvoj alergií, výskyt alergií v průběhu života, nejběžnější alergická onemocnění a jejich následnou diagnostiku a léčbu. Praktická část je věnována vlastnímu realizovanému výzkumu, který probíhal od listopadu 2009 do ledna 2010 v krajských městech a obcích Karlovarského kraje. Pro jeho provedení byla použita forma kvantitativního výzkumu, metoda dotazování a jako technika sběru dat byl použit anonymní dotazník. Výzkumný soubor tvořily děti mladšího školního věku ze 4. a 5. tříd 1. stupně základních škol. Jak ukázaly výsledky výzkumu, děti, jenž žijí ve velkých městech, mají takřka srovnatelný výskyt alergií jako děti z malých obcích. Z výsledků dále vyplývá, že děti, které jsou nejvíce vystaveny zakouřenému prostředí doma, mají i největší výskyt alergií, narozdíl od dětí, které nejsou exponovány tabákovému prostředí vůbec, u kterých převažuje naopak absence alergií. Při zkoumání, zda má nedostatek mikrobů vliv na výskyt alergií u dětí, bylo v případě používání dezinfekčních prostředků prokázáno, že kratší intervaly v jejich používání, mají vliv na výskyt alergií a naopak. Z výzkumu dále vyplývá, že složky, jež se podílejí na charakteru bydlení, mají v případě alergií dosti individuální projevy a nelze je tedy obecně označit za významné činitele. Výsledky tohoto výzkumu mohou přinést užitečné informace dětským alergologům a rovněž široké veřejnosti, u které můžou získané poznatky zvýšit zájem o tuto problematiku a zlepšit tak preventivní i represivní opatření v této oblasti.
Allergic diseases in relation to lifestyle risk factors by children in younger school age in the Region of Karlovy Vary
Keywords: Alergen; Alergická onemocnění; Atopie; Senzibilizace; Životní styl; Allergen; Allergic diseases; Atopy; Sensibilization; Life style