Programy Evropské unie na podporu mobility studentů - porovnání mobility českých a německých studentů - Bártlová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá programy Evropské unie na podporu vzdělávání a mobility s důrazem na nejrozšířenější program Erasmus. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, na teoretickou a praktickou. Úvod teoretické části je věnován problematice vzdělávací politiky Evropské unie. Je zde stručně popsán proces utváření Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání, včetně vize rozvoje vzdělávání v Evropě do roku 2020. Dále jsou v teoretické části popsány jednotlivé programy na podporu vzdělávání a mobility. V praktické části je provedena analýza vývoje vybraných ukazatelů programu Erasmus v České republice a v Německu. První fáze je věnována porovnání mobility studentů v České republice a v Německu. Druhá fáze praktické části představuje porovnání vývoje mobilit na dvou vybraných univerzitách, a to na Jihočeské univerzitě a na Univerzitě Pasov. Závěr praktické části představuje vyhodnocení výsledků dotazníkového šetření u studentů Jihočeské univerzity, které předkládá možné příčiny nepotvrzení hypotézy týkající se vývoje mobilit studentů na vybraných univerzitách.
European Union programmes to support student mobility - comparing the mobility of Czech and German students
Keywords: Vzdělávání a odborná příprava v Evropě; mobilita studentů; Program celoživotního učení; program Erasmus.; Education and Training in Europe; Mobility of students; Lifelong Learning Programme; Erasmus programme.