Náboženská dimenze člověka - možnosti a způsoby rozvoje. Duchovní služba v Armádě České republiky - Varga, Roman (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá rolí duchovní služby vzhledem k rozvoji náboženské dimenze člověka ve specifickém prostředí Armády České republiky. Nejprve mapuje historii duchovní služby v armádě od biblických dob až po současnost a nastiňuje možnosti jejího dalšího směřování. Poté se zabývá základním stavebním kamenem služby, a sice osobností kaplana a jeho jednotlivými rolemi. Následně práce rozebírá téma etiky vojáka a okrajově se také věnuje tématu obhajoby válek a pacifismu. Konec práce popisuje stres a jeho působení na vojáka, včetně důsledků takového působení a zabývá se otázkou role duchovní služby při následné péči o vojáky postižené post traumatickou stresovou poruchou, v kontextu holistické filosofie. Porovnáním a zhodnocením informací tato práce zjišťuje, zda má duchovní služba v Armádě České republiky své nezastupitelné místo.
Man´s religious dimension - Development Ways and Possibilities. Military Chaplaincy of the Czech Republic Armed Forces
Keywords: Vojenská duchovní služba; vojenský kaplan; psycholog; armáda; člověk; voják; víra; pastorace; etika; vojenská mise; stres; post traumatická stresová porucha; prevence; terapie; péče.; Military chaplaincy; military chaplain; psychologist; armed forces; man; soldier; faith; pastoration; ethics; military mission; stress; post traumatic stress disorder; prevention; therapy; care.