Prevence záměny pacientů ve zdravotnickém zařízení - Elichová, Ľubica (Jihočeská univerzita, 2012)
Záměna pacienta patří k pochybením, která se ve zdravotnictví řadí mezi nežádoucí. Po zveřejnění vrhá špatné světlo na celé zdravotnické zařízení a snižuje jeho prestiž. Chyba jednotlivce se promítá i na ostatní zdravotnický personál. Vysoká aktuálnost tématu je jeden z důvodů, proč jsem si pro svou bakalářskou práci vybrala právě toto téma. Bezpečná identifikace pacienta je jedním ze základních požadavků v procesu zajištění kvalitní péče o pacienta. Důsledkem selhání tohoto požadavku je záměna pacienta, orgánu, stranová záměna při výkonu nebo operaci. Cílem bakalářské práce bylo vytyčit rizikové faktory v jednotlivých oblastech ošetřovatelské práce v rámci prevence záměny pacientů a zjistit, jaké metody prevence záměny pacientů se nejčastěji používají na vybraných odděleních nemocnice. Byly stanoveny 2 hypotézy. H1: Nejsilnějším rizikovým faktorem zvyšujícím pravděpodobnost záměny pacientů je nedostatečná komunikace na straně personál- pacient a H2: Nejčastěji používanou metodou prevence záměny pacientů je použití identifikačních náramků. Výzkumné šetření se provádělo formou dotazování, technikou dotazník. Dotazník byl určen sestrám. Úlohou respondentů bylo zhodnotit, jaké je riziko záměny pacienta při působení daného rizikového faktoru. Tyto rizikové faktory jsme seřadili do pěti okruhů a to komunikace, vedení dokumentace, podávání léků, chirurgické výkony a identifikace pacienta. Další částí výzkumného šetření bylo zjišťování, jaké metody prevence záměny pacientů respondenti nejčastěji používají při své práci. Po vyhodnocení jednotlivých tvrzení vztahujících se k dané problematice lze říct, že hypotéza 1 se nepotvrdila. Jako nejsilnější rizikový faktor se dotazovaným sestrám jeví komunikace mezi personálem samotným (průměr 3,96). V oblasti komunikace mezi sestrou a lékařem i mezi sestrou a sestrou vyšel jako nejsilnější rizikový faktor nepředávání si informací o pacientech. Hypotézu 2 se podařilo potvrdit. V oblasti metod prevence záměny pacientů se podle odpovědí dotazovaných sester nejčastěji používají identifikační náramky (průměr 4,83). Druhou nejčastější metodou prevence záměny pacienta je využití aktivní slovní identifikace (průměr 4,59). Výsledky výzkumného šetření byly poskytnuty Pardubické krajské nemocnici ve formě přehledové tabulky. Tabulka obsahuje nejsilnější rizikové faktory záměny pacientů a preventivní mechanizmy vedoucí k jejich snížení. Cílem výzkumného šetření je přispět k eliminaci rizikových faktorů záměny pacientů a tím zvýšit bezpečnost pacientů při hospitalizaci.
Prevention of mistaken identity of patients in health care institution
Keywords: pochybení; prevence; rizikové faktory; řízení rizik; záměna pacienta; misconduct; prevention; risk factors; risk management; mistaking patient