Drogy a sport - Moravcová, Dita (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou dopingu, resp. jak jsou studenti sportovního gymnázia, a tedy budoucí profesionální sportovci, seznámeni s problematikou dopingu, resp. jaké zaujímají postoje k dopingu, jaké mají zkušenosti s dopingem apod. V souvislosti s tímto byly stanoveny čtyři hypotézy. Předpokládaná hypotéza 1, studenti vybraného sportovního gymnázia mají za to, že pokud podle nich profesionální sportovci rekreačně užívají drogy, tak se jedná nejčastěji o alkohol, nikotin a marihuanu, a to v tomto pořadí, byla potvrzena. Předpokládaná hypotéza 2, podle studentů vybraného sportovního gymnázia se nejčastěji dopuje ve sportovních odvětvích, jako jsou cyklistika, atletika a kulturistika, a to v tomto pořadí, nebyla potvrzena. Předpokládaná hypotéza 3, minimálně 50% oslovených studentů z vybraného sportovního gymnázia rekreačně užívá nějakou drogu, nejčastěji pak nikotinu a alkohol, byla potvrzena. Předpokládaná hypotéza 4, více jak 50% oslovených studentů vybraného sportovního gymnázia nikdy neužila drogu jako sportovní doping, byla potvrzena. Lze tedy vyvodit závěr, že informovanost potencionálních vrcholových sportovců je na dobré úrovni.
Drugs and sport
Keywords: Doping; Dopingové látky; Dopingové metody; Drogy; Sport; Doping; Doping substances; Doping methods; Drugs; Sport