Využití finančních prostředků veřejných rozpočtů a prostředků z fondů EU na výstavbu protipovodňových opatření v Jihočeském kraji - Vančurová, Michaela; null, null; Prokešová, Radka; Kudlák, Aleš (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ekonomická fakulta, 2014)
Povodně, ke kterým na území České republiky došlo za posledních 15 let, způsobily škody za více než 170 mld. Kč a stávají se tak závažným ekonomickým problémem. Za účelem eliminace či zmírnění dopadu povodní se v České republice začaly realizovat protipovodňová opatření, jejichž financování probíhá prostřednictvím veřejných rozpočtů. Právě analýza využití finančních prostředků veřejných rozpočtů a prostředků z fondů EU na výstavbu proti-povodňových opatření v Jihočeském kraji byla cílem tohoto příspěvku. Výzkum, realizovaný od dubna do srpna 2014, byl kvalitativní povahy s využitím sekundární analýzy dat, shlukové analýzy a nestandardizovaných rozhovorů. Zdrojem dat pro realizaci výzkumu byly informace o protipovodňových opatření zrealizovaných v Jihočeském kraji a údaje o obcích postižených povodní v jednotlivých letech od roku 2002 do roku 2013.
Utilizing financial means of public budgets and EU funds means for the construction of flood-protection means in the South Bohemian Region
Keywords: povodně; protipovodňová opatření; čerpání veřejných rozpočtů; operační program; flood; flood-protection measures; drawing from public budget; operational program