Systém přírodně blízkých protierozních a protipovodňových opatření a jejich optimalizace v krajině - Picmaus, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Častou příčinou půdní eroze a vzniku povodní je snížená schopnost krajiny zadržovat vodu. Řešením mohou být přírodě blízká protierozní a protipovodňová opatření, která nejen poskytují primární protierozní a protipovodňovou ochranu, ale přispívají také k trvalé udržitelnosti využívání zemědělské půdy, zlepšení vodní bilance krajiny a zvyšování biodiverzity. Účinným nástrojem při návrhu ochranných opatření jsou komplexní pozemkové úpravy. Na modelovém území katastrálního území Zápy je popsána konkrétní realizace těchto opatření.
The system of nature close erosion and flood control defenses and their optimization in the landscape
Keywords: Voda; půda; eroze; krajina; protierozní a protipovodňová opatření; pozemkové úpravy; Plán společných zařízení; Water; soil; erosion; landscape; erosion and flood control measures; landscaping; Schedule of common facilities