Informovanost romské mládeže o problematice HIV/AIDS - Tvarohová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je informovanost romské mládeže o problematice HIV/AIDS. Infekce HIV a onemocnění AIDS je v současné době celosvětovým problémem. V České republice počet nakažených lidí tímto onemocněním v posledním desetiletí každoročně narůstá. Jedinou možností zabránění šíření infekce HIV je prevence a zásadním úsilím je zvýšení informovanosti u celé populace, zejména u rizikových skupin. Domnívám se, že romská menšina díky špatnému sociálně-ekonomickému postavení a nízkému vzdělání do rizikové skupiny patří. Dalším faktorem je také v posledních letech rozšířené užívání drog u romské populace. Ve své bakalářské práci jsem si stanovila za cíl zjistit, jaká je míra informovanosti romské mládeže o problematice HIV/AIDS. Teoretickou část práce jsem rozdělila do tří kapitol. První kapitola se snaží přiblížit romskou menšinu. Je zde popsána stručná historie, rodina, tradiční zvyky a hodnotový systém této menšiny. Druhá kapitola se věnuje problémům, se kterými se v současné době romská menšina potýká. To je například vzdělání, které je u romské populace na nižší úrovni než u většinové populace. S dosaženou úrovní vzdělání úzce souvisí nezaměstnanost. Dále tato kapitola obsahuje témata, jako je zdravotní situace, rizikové chování a také sociální vyloučení a jeho mechanismy. Třetí kapitola se věnuje teoretickému uvedení do problematiky HIV/AIDS. V jednotlivých podkapitolách popisuji virus lidského imunodeficitu (HIV). Onemocnění AIDS, jehož název je odvozen z prvních písmen anglického názvu a znamená syndrom získaného selhání imunity. Věnuji se i průběhu infekce HIV. Je zde zahrnuta kapitola přibližující cesty přenosu HIV/AIDS a také jak k přenosu nedochází. Dále je zde nastíněna diagnostika, léčba a možnosti prevence před tímto onemocněním. Druhá část práce, praktická část je zpracována kvalitativním zpracováním dat, metodou dotazování. Byla využita technika polostrukturovaného rozhovoru. Výběr respondentů byl náhodný, podmíněný kritérii, kterými byl věk a respondent z romské populace. Výzkumný vzorek tvořilo sedm respondentů ve věku od 15 do 22 let. Rozhovory s respondenty probíhaly od května do července 2013. Jak již bylo výše zmíněno, cílem výzkumu bylo zjistit jaká je míra informovanosti romské mládeže o problematice HIV/AIDS. Byla stanovena výzkumná otázka: Jsou informace o problematice HIV/AIDS u romské mládeže dostačující? Míra informovanosti byla posuzována na základě odpovědí na jednotlivé otázky. Otázky se týkaly informací o pojmech AIDS a HIV. Dále nás zajímali cesty přenosu viru HIV a současně i jak se virus nemůže přenášet. Důležitá byla bezpochyby prevence. V tomto ohledu jsme se zjišťovali vnímání rizika tohoto onemocnění u respondentů. Dále jestli romská mládež ví, jak se má chránit před HIV/AIDS a zda se chrání. Za dostatečnost informovanosti jsem považovala správné odpovědi na jednotlivé okruhy otázek (HIV/AIDS, přenos, prevence). Z výzkumu vyplynulo, že každý respondent má určité podvědomí o problematice HIV/AIDS. Většina respondentů ví, co je AIDS a menší část dokázala říci, co je HIV. Romské mládeži je současně známý sexuální přenos a někteří znají i přenos krevní cestou. Z prevence byla zmiňována pouze ochrana použitím prezervativu. Jen v jednom případě byla zmíněna ochrana v souvislosti s užíváním drog. Domnívám se, že informovanost u romské mládeže není dostatečná a je třeba u této cílové skupiny informace posilovat.
THE AWARENESS OF THE GIPSY'S YOUTH ABOUT HIV/AIDS
Keywords: HIV/AIDS; Roma youth; awareness; HIV/AIDS; romská mládež; informovanost