Analýza bezpečnosti práce v oblasti dopravy a servisních prací dopravních zařízení u vybrané firmy. - Žamberský, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce, nazvaná "Analýza bezpečnosti práce v oblasti dopravy a servisních prací dopravních zařízení u vybrané firmy", se zabývá problematikou bezpečnosti práce a pracovní úrazovosti v oblasti dopravy a servisních prací dopravních zařízení. Pracovní úraz je zapříčiněn souborem několika vzájemně působících faktorů. Tyto faktory bývají označovány jako hlavní zdroj a příčina pracovních úrazů, které ovlivňují vznik pracovních úrazů. Nejdůležitějším prvkem v ochraně zdraví a bezpečnosti práce je prevence. Povinnost hodnotit riziko je jedním ze základních principů pojetí politiky BOZP, která je prosazována ve všech zemích hlásících se k principům bezpečného podniku. Nutnost chránit zdraví jednotlivce je již pevně zakotvena i v nejzákladnějším právním dokumentu, jakým je Ústava ČR. Cílem této práce je na základě analýzy faktorů, které se podílejí na vzniku pracovních úrazů a na základě provedené analýzy, stanovit pravidla a doporučení pro zemědělské podniky tak, aby jim sloužila jako pomoc při eliminaci vzniklých úrazů.
Analysis of safety in transport and servicing of transport facilities for the selected company
Keywords: bezpečnost a ochrana zdraví při práci; osobní ochranné pracovní pomůcky; rizika vzniku úrazů; prevence rizik; doprava a servisní práce; health and safety at work; personal protective equipment; the risk of injury; risk prevention; transportation and service