Nezletilý jako oběť domácího násilí - Horalová, Nela (Jihočeská univerzita, 2013)
Domácí násilí páchané na dětech je závažný, celospolečenský problém, vyznačující se vysokou latencí. Podle odborných odhadů je v České republice týráno až čtyřicet tisíc dětí, v naprosté většině však není odhaleno a trvá po celé dětství dítěte, které není samo schopné dovolat se pomoci. Zájem společnosti o tuto problematiku stále stoupá, což je velmi dobře, jelikož život a zdraví týraného dítěte mnohdy závisí na všímavosti okolí a včasném oznámení skutečností, které týrání nasvědčují. Tato bakalářská práce se zabývá problematikou domácího násilí páchaného na nezletilých obětech. Cílem práce je podat ucelenou charakteristiku domácího násilí a informace o specifikách objasňování domácího násilí u nezletilých a o možnostech pomoci dětským obětem. První kapitola se věnuje vymezení definice domácího násilí a dále formám a hlavním znakům domácího násilí. Také se zde zabývám typologií pachatele a oběti. Ve druhé kapitole rozebírám různé formy týrání dětí a zabývám se zde problémem alternativní výchovy a způsobu života jako jednou z možných forem týrání dětí. Dále se v práci věnuji statistikám a současné právní úpravě, která řeší tuto problematiku. Pátá kapitola pojednává o možnostech pomoci dětským obětem domácího násilí. V poslední kapitole se zabývám problematikou objasňování domácího násilí, zaměřuji se na výslech nezletilého jedince, jehož způsob provedení může mít vliv na celé šetření a především velmi závažné psychické následky pro poškozeného.
Minor as a victim of domestic violence
Keywords: Domácí násilí; týrání dětí; syndrom CAN; nezletilý; oběť; Domestic violence; child abuse; syndrome CAN; minor; victim