Sociální práce v domově pro seniory - Mertlová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá sociální prací v domově pro seniory a osobou sociálního pracovníka. Jelikož populace stárne, jsou kladeny stále vyšší nároky na poskytování a zajištění kvalitních sociálních služeb. Ty s sebou přináší i zvýšené požadavky na zajištění kvalitního a vzdělaného personálu. Velké nároky jsou kladeny především na sociální pracovníky, kteří musí zvládat veškerou administrativu a současně mají zajistit seniorům takové podmínky, díky kterým zůstanou v co možná nejvyšší míře soběstační. V teoretické části byly definovány důležité pojmy, které se týkají tématu bakalářské práce. V praktické části byly zodpovězeny dvě hlavní výzkumné otázky týkající se rolí a činností sociálního pracovníka a specifik sociální práce v domově pro seniory. Pro získání výsledků byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly realizovány se sociálními pracovníky, kteří pracují na této pozici v domovech pro seniory v okrese Klatovy. Výsledky výzkumu ukazují především na množství různorodých činností, které sociální pracovníci v domově pro seniory vykonávají. Tyto činnosti počínají jednáním se zájemcem o službu a končí uzavřením spisu klienta. V činnostech se prolíná celá řada rolí. Dle názoru sociálních pracovnic nejvíce převládá role administrátora, která mnohdy bývá na úkor času pro přímou práci s klienty. To považují sociální pracovnice za hlavní limitující faktor sociální práce spolu s obtížnou komunikací se smyslově postiženými klienty. Dalším limitujícím faktorem je skutečnost, že některé požadavky klientů v zařízení nelze individuálně nastavit tak, jak by si to klienti přáli. Výzkum ukázal, že dotazované vidí možnost poskytování kvalitní sociální práce především v celoživotním vzdělávání a odborném růstu, což jsou nezbytné předpoklady pro výkon jejich profese.
Social Work in a Home for the Elderly
Keywords: senior; domov pro seniory; sociální práce; sociální pracovník; role; senior; home for the elderly; social work; social worker; role