Konsolidace účetní závěrky dle české legislativy a IFRS/IAS - Kyjovský, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo specifikovat povinnosti, přiblížit metody sestavování, popsat podmínky, a obecně přiblížit konsolidovanou účetní závěrku v přehledné a jednotné formě nejen dle české účetní legislativy, ale také dle mezinárodních účetních standardů IAS/IFRS. K sestavení konsolidované účetní závěrky bylo potřeba nejdříve shromáždit potřebné informace a doklady. Ve vybrané účetní jednotce byla provedena konsolidace přímo a pomocí plné metody. To znamená, že nebyly sestavovány dílčí konsolidované výkazy, ale přímo jeden konsolidovaný výkaz pro matku a to způsobem, kdy byly sčítány jednotlivé položky Rozvahy a Výkazu zisků a ztráty. V práci byl aplikován vybraný postup konsolidace na účetní jednotku. Vybraná skupina podniků se skládá z matky, která má 100% vlastnictví dvou dcer, první z dcer pak 100% vlastní další dceru. To znamená, že matka má přímý vliv ve všech dceřiných společnostech Vzhledem k majetkové provázanosti mezi matkou a dcerami konsolidace bylo způsobeno výrazné snížení aktiv a pasiv.
Consolidation of financial statements according to Czech legislation and IFRS/IAS
Keywords: Účetní závěrka; konsolidace; rozvaha; výkaz zisků a ztráty; Financial statement; consolidation; balance sheet; profit and loss statement