Úloha sociálního pracovníka v procesu podpory při hledání a udržení zaměstnání u klientů s duševním onemocněním - Malá, Melánie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce je Úloha sociálního pracovníka v procesu podpory při hledání a udržení zaměstnání u klientů s duševním onemocněním. Tato bakalářská práce se zaměřuje na sociální pracovníky a klienty působící v organizaci Fokus Tábor. Cílem je zjistit, zda se sociálním pracovníkům působícím v organizaci Fokus Tábor daří úspěšně zařazovat své klienty (klienty s duševním onemocněním) do pracovního procesu, a to prostřednictvím jejich programu: Program podporovaného zaměstnávání. Teoretická část bakalářské práce by se měla zaměřit na práci mezi klientem a sociálním pracovníkem, dále by zde mělo být vysvětleno několik pojmů jako duševní onemocnění (včetně několika charakteristik určitých duševních onemocnění), podporované zaměstnání, pracovní rehabilitace, sociálně terapeutická dílna, poradenství atd. Dále by zde měla být vysvětlena legislativa, podle které se organizace Fokus prostřednictvím Programu podporovaného zaměstnávání řídí a politika zaměstnanosti určena pro osoby s duševním onemocněním. V praktické části prostřednictvím kvalitativního výzkumu bych chtěla pomocí metod, jako je pozorování (zúčastněné, nezúčastněné a zjevné) a dotazování v podobě rozhovoru (rozhovor polostrukturovaný) zjistit, zda se sociálním pracovníkům působícím v organizaci Fokus daří úspěšně své klienty zařazovat na pracovní trh. Tato práce by měla sloužit jako podklad pro sociální pracovníky, ke zjištění jejich konkrétního přínosu pro získání a udržení zaměstnání klientů s duševním onemocněním a zjištění reálného stavu zaměstnanosti klientů, kteří jsou vedeni v organizaci Fokus Tábor, zpracováno na základě zkušeností sociálních pracovníků.
The Role of Social Worker in The Process of Support in Finding and Keeping a Job for Clients with Mental Illness
Keywords: Duševní onemocnění; podporované zaměstnávání; sociální pracovník; sociálně terapeutická dílna; politika zaměstnanosti; Mental disease; suportive job; social worker; socially therapist workshop; politics of employment