Postoje žáků ZŠ k vybraným menšinám - Hampl, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá postojem žáků základních škol ke spolužákům z jiných národnostních a etnických skupin. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena na tři hlavní kapitoly. První je zaměřena obecně na multikulturalismus a multikulturní výchovu v České republice. Zde je popsáno ukotvení multikulturní výchovy do rámcových vzdělávacích programů základních škol. Druhá je zaměřena na postoje, stereotypy a předsudky, jejich vznik a možnosti ovlivňování. Třetí část je věnována vybraným národnostním a etnickým skupinám, žijícím v České republice(Ukrajincům, Vietnamcům, Rusům, Slovákům a Romům). Zde je popsána jejich historie na území České republiky a odlišnosti jejich zvyků. Praktická část je zaměřena na zjištění postojů žáků základních škol ke spolužákům z jiných národnostních a etnických skupin. Podstatou bylo zjistit, zda žáci přistupují ke spolužákům z jiných národnostních a etnických skupin s předsudky, a zda je národnost pro ně důležitá při vytváření přátelských pout.
The attitudes of primary school pupils to selected minorities
Keywords: multikulturalismus; multikulturní výchova; postoje; stereotypy; předsudky; multiculturalism; multiculturalistic education; attitudes; stereotypes; prejudices