Problematika stáří a adaptace seniora v domově pro seniory - Kameník, Leoš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce je problematika stáří a adaptace seniora v domově pro seniory. Teoretická část práce je zaměřena na charakterizování základních pojmů, které jsou spojeny s problematikou stáří, stárnutí, procesem adaptace, adaptací na domov pro seniory a riziky adaptace seniora na domov pro seniory. Dále jsou zde pro správné pochopení tématu popsány i lidské potřeby, potřeby seniorů, kvalita života, kvalita života ve stáří, kvalita péče o seniory v domově pro seniory, sociální služby, sociální služby nejčastěji využívané seniory a domov pro seniory. Praktická část je zaměřena na adaptaci seniorů v domově pro seniory. Rozdělena je na dvě kapitoly. První kapitola obsahuje vymezení průběhu výzkumu, charakteristiku zařízení, charakteristiku cílové skupiny, metodu výzkumu a jeho cíle. V druhé kapitole je analýza získaných dat pomocí použití kvalitativního výzkumu, který byl uskutečněn formou polostrukturovaného rozhovoru na základě předpřipravených otázek. Výzkum měl za cíl získat potřebné informace o adaptačním procesu seniorů.
Issues of old age and senior adaptation in a home for the elderly
Keywords: stáří; stárnutí; senior; lidské potřeby; kvalita života; sociální služby; domov pro seniory; adaptace; age; aging; senior; human needs; quality of life; Social Services; retirement home; adaptation