Bioplasty a jejich role na trhu - Dědek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2014)
Od doby průmyslové revoluce závisí vzestup globální ekonomiky na využití stále většího množství fosilních paliv. V současné době je ropa přední surovinou na výrobu různých druhů plastových produktů, od obalových materiálů, po strojní díly. Ovšem i tato vyspělá technologie, jako je plast, oceněná několika Nobelovými cenami, má své nedostatky. Velkou nevýhodou je jejich velmi pomalá degradace (desítky až desetitisíce let), čímž dochází k nahromadění stále většího množství odpadů. Další nevýhodou je jejich výroba z neobnovitelné suroviny (ropy). Proto se vyspělé ekonomiky, včetně Evropské unie (EU), snaží hledat nové alternativy ke konvenčním plastům pomocí biotechnologií výrobou tzv. bioplastů, které jsou vyráběné z obnovitelných surovin. Tato práce se zabývá využitím bioplastů na trhu, vytváří jakýsi průzkum trhu mezi jejich výrobci a spotřebiteli pomocí dotazníkové metody šetření, kombinované s osobním rozhovorem s propagátory bioplastů. Na základě výsledků, zpracovaných pomocí této metodiky bylo zjištěno, že nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím výrobu i využívání bioplastů je jejich příliš vysoká cena. Dalším důvodem je, že je o nich veřejnost nedostatečně informována. Pokud by se výrobní cena snížila, výroba, propagace a následně i používání bioplastů by se pravděpodobně začaly zvyšovat.
Bioplastics and their use on market
Keywords: bioplast; rozložitelné polymery; biotechnologie; bioekonomika; kyselina polymléčná (PLA); odpady; bioplastics; biodegradable polymers; biotechnology; bioeconomy; polylactid acid (PLA); waste