Respirační procesy a rizika kyslíkových deficitů v eutrofních rybnících - Lendlerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je získat informace o parametrech prostředí, které zvyšují respirační procesy v rybnících a které mohou způsobit deficit kyslíku. 24 sledovaných rybníků bylo vybráno podle požadavků Rybářství Třeboň a.s. V období od 4. 2. 2014 do 30. 9. 2014 bylo provedeno celkem 10 odběrů. Ze sledovaných rybníků byly odebrány vzorky vody pro chemickou laboratorní analýzu. Zároveň probíhalo terénní měření základních fyzikálně chemických parametrů koncentrace rozpuštěného kyslíku, teplota, barva a průhlednost vody. Při laboratorní analýze se stanovily sloučeniny a formy dusíku, fosforu, uhlíku a množství chlorofylu-a. Také se zjišťovala respirace za 24 hodin a to měřením spotřeby kyslíku planktonem do velikosti 235 ?m. Vztahy mezi respirací za 24 hodin a ostatními parametry a rozdílem koncentrace rozpuštěného kyslíku při hladině a v hloubce 1 m a ostatními parametry byly srovnávány pomocí regresních a korelačních analýz. Zjištěná klesající tendence sezónního průběhu nasycení vody kyslíkem ukazuje, že v celém rybničním systému převládají respirační procesy. Z výsledků korelačních analýz, které porovnávají vztah parametrů prostředí a respirace pelagiálu za 24 hodin, vyplývá, že s respirací nejvíce koreluje obsah organického uhlíku, představující obsah organických látek. Dále pak pozitivně koreluje obsah partikulovaného a celkového dusíku, množství fytoplanktonu vyjádřené jako koncentrace chlorofylu-a a průhlednost vody. Nejméně ze sledovaných parametrů koreluje s respirací koncentrace celkového fosforu.
Respiration and oxygen deficit risk in eutrophic fishponds
Keywords: respirace; fotosyntéza; eutrofizace; deficit kyslíku; respiration; photosynthesis; eutrophication; oxygen deficit