Historický vývoj venkovských sídel a lidové architektury ve zvolených regionech České republiky - Pipková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je vypracování přehledné historie venkovských sídel a lidové architektury a nastínění odlišností týkajících se stavebnictví ve mnou zvolených regionech ležících na území České republiky. Pro lepší porozumění práce je zde zpracován rozbor obou lokalit Vysočiny a jižní Moravy. Touto prací bych ráda nastínila problematiku vývoje českého a moravského venkova a ochrany lidové architektury. Přínosem by mohla být pro širokou veřejnost, která by měla zachovávat lidovou architekturu, jelikož se z našich obcí stále více vytrácí.
Historical development of rural municipalities and folk architecture in the selected regions of the Czech Republic
Keywords: Venkov; architektura venkova; lidová architektura; historie osidlování; Country; rural architecture; folk architecture; history of colonization