Národní účty ČR a výroba, obchod a spotřeba drog jako jejich součást - Marková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce jsou národní účty ČR a výroba, obchod a spotřeba drog jako jejich součást. Drogová problematika je v posledních letech aktuálním tématem a to i v oblasti národního hospodářství České republiky. Národní účty ČR jsou sestavovány na základě mezinárodního standardu Evropského systému národních a regionálních účtů ESA 1995. Toto nařízení říká, že zachycení ekonomiky musí být úplné, tzn. musí být zachycována ekonomika nejen legální, ale také nelegální. Výroba, obchod a spotřeba drog jsou součástí nelegální nezjištěné ekonomiky. Odhady nelegálních činností v oblasti výroby, obchodu a spotřeby drog nebyly zahrnuty do národních účtů. To se však změní v roce 2011, kdy na základě požadavků ESA95 dojde k revizi národních účtů České republiky. Bakalářská práce má za cíl vytvořit přehledný materiál, který by drogový problém přiblížil z makroekonomického hlediska tak, jak jej pro Českou republiku zachycuje systém národních účtů. V práci se zaměřuji na jednotlivé drogy a jejich postavení na drogovém trhu, seznamuji čtenáře s nelegální ekonomkou, tak jak ji zpracovávají národní účty a pojednávám i o metodice odhadu drogového trhu pro systém národního účetnictví.
National Accounts of the Czech Republic and Drug Production, Trade and Consumption as their Components
National Accounts of the Czech Republic and Drug Production, Trade and Consumption as their Components
Keywords: drogy; drogový trh; ekonomika; makroekonomika; národní účty; národní účetnictví; nelegální ekonomika; stínová ekonomika; drugs; drug trade; economy; macroeconomy; national accounts; national accounting; illegal economy; shadow economy