Ukládání trestu Obecně prospěšných prací soudy Plzeňského kraje - Šidlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo komplexně zmapovat problematiku trestu Obecně prospěšných prací, a to za pomoci právní úpravy, která platila na počátku vzniku této práce, v porovnání s nově přijatým trestním zákoníkem, který nabyl účinnosti dne 1.1.2010. Pro sběr informací a ověření stanovené hypotézy jsem ve výzkumné části bakalářské práce zvolila nejprve kvantitativní výzkum, metodu analýzy dokumentů, techniku sekundární analýzy dat. V rámci kvalitativního šetření byla použita metoda dotazování, technika standardizovaného rozhovoru. Rozhovor byl proveden s pracovníky soudů a probačními pracovníky v průběhu měsíce dubna 2010. Na základě těchto rozhovorů byly zjištěny názory odborné veřejnosti na přijetí nového trestního zákoníku, převážně na změny, které tato legislativní změna přinesla v trestu Obecně prospěšných prací. Z mého výzkumu vyplynulo, že ukládání trestu Obecně prospěšných prací soudy Plzeňského kraje neklesá, stále se pohybuje okolo 19,3 % z celkového počtu odsouzených v trestní věci. Dle názorů soudců, vyšší soudní úřednice a probačních pracovníků bylo dále zjištěno, že nový trestní zákoník by mohl pomoci zvýšit vykonatelnost trestu OPP vzhledem k povinnému předjednání, snížení horní hranice výměry trestu OPP a zpřísněním přeměny trestu OPP. Bohužel ani dokonalá právní úprava nemůže zajistit správné fungování celého systému. Velice záleží na součinnosti všech orgánů, na správné aplikaci právních předpisů a v neposlední řadě na přístupu celé společnosti. Doufám, že práce poslouží nejen jako studijní materiál, ale bude moci být použita k informování laické i odborné veřejnosti.
Imposing the Punishment of Community Services by the Courts of Pilsen region
Keywords: Alternativní tresty; Restorativní justice; Obecně prospěšné práce; Probační a mediační služba; Trestní zákon; Alternative punishments; Restorative justice; Community service; Probation and mediation service; Penal code