Analýza historické krajiny Blatenské pahorkatiny z hlediska kartografických zdrojů a archeologických pramenů - Voldřichová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce Analýza historické krajiny Blatenské pahorkatiny z hlediska kartografických zdrojů a archeologických pramenů se zabývá analýzou historické krajiny Blatenské pahorkatiny a to z pohledu krajinné archeologie a historické kartografie. Oblast Blatenska byla v minulosti častým cílem zdejších archeologů, a proto lze ze stávajících archeologických nálezů celkem dobře charakterizovat vývoj osídlení, na jehož základě můžeme vytyčit sídelně historické zóny. Jako hlavní zdroj poznání byly použity, vedle dosavadních archeologických nálezů, staré mapové podklady, které umožnily detailní studium vývoje krajiny za posledních přibližně 170 let. Porovnání mapových podkladů z jednotlivých časových období bylo provedeno v prostředí geografického informačního systému, kde byly jednotlivé mapové podklady analyzovány a dále zpracovávány. Poznání zvoleného území bylo doplněno povrchovými sběry, které byly provedeny v blízkosti Hradišťského potoka a jejichž cílem bylo doplnění stávajících archeologických objevů o nová naleziště.
Analisis of historical landscape of Blatná hill-country from cartographic sources and archaeological sources
Keywords: krajinná archeologie; vývoj krajiny; staré mapy; GIS; povrchové sběry; Blatensko; Hradišťský potok; landscape archaeology; development of landscape; old maps; GIS; surface collections; Blatensko; Hradišťský creek