Masarykovy obecné školy ve Strakonicích v souvislostech školní architektury 1. pol. 20. století. - Bušková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce Masarykovy obecné školy ve Strakonicích se zabývá tématem školní architektury a je zaměřena na budovu pod tehdejším názvem Masarykových obecných škol ve Strakonicích. Stavba je zkoumána především z uměleckohistorického hlediska a je představena v meziválečné době Československa. Hlavním cílem práce je detailní popis budovy a zasazení do kontextu školních staveb v první polovině 20. století v Jihočeském kraji. Dále práce poukazuje, jak bylo toto téma reflektováno v tehdejších publikacích a v neposlední řadě se také zmiňuje o urbanistickém vývoji města Strakonice na začátku 20. století.
Masaryk elementary schools in Strakonice in the context of the school architecture of the 1st half of the 20th century.
Keywords: architektura; meziválečné období; školní budovova; Strakonice; purismus; Emil Edgar; jižní Čechy.; architecture; interwar period; school building; Strakonice; purism; Emil Edgar; south Bohemia