Studium významu a mechanismů zapojení získané imunity při nádorové imunoterapii založené na synergii agonistů TLR a ligandů stimulujících fagocytózu - Venhauerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této diplomové práce je analýza zapojení získané imunity v průběhu protinádorové MBTA imunoterapie, která je založena na synergii mezi TLR agonisty, agonistickou protilátkou anti-CD40 a fagocytózu stimulujícími ligandy, které jsou na povrch nádorových buněk ukotveny biokompatibilní kotvou BAM. Tato imunoterapie byla testována na pankreatickém adenokarcinomu Panc02. Cílem této práce byla analýza nádorové infiltrace buňkami imunitního systému během terapie, následně bylo studováno zapojení adaptivní imunity na imunodeficientních myších. Poslední část práce byla věnována inhibitoru survivinu YM155, betaglukanům a anti-TGF, jakožto vhodným kandidátům pro zesílení imunoterapeutických účinků stávající MBTA terapie.
Study of significance and mechanisms of involvement of adaptive immunity in tumour immunotherapy based on the synergy of TLR agonists and ligands stimulating phagocythosis
Keywords: rakovina; protinádorová imunoterapie; Panc02; pankreatický adenokarcinom; TLR agonisti; ligandy stimulující fagocytózu; agonistická protilátka anti-CD40; betaglukany; anti-TGF beta; průtoková cytometrie; imunodeficientní myši; nádorové buňky; biokompatibilní kotva BAM; survivin; survivin inhibitors; YM155; cancer; cancer immunotherapy; Panc02; pancreatic adenocarcinoma; TLR agonist; ligands stimulating phagocytosis; anti-CD40; betaglukans; anti-TGF beta; flow cytometry; adaptive immunity; innate immunity; immunotherapy; KO mice; tumor cells; biocompatible anchor BAM; survivin; survivin inhibiotrs; YM155