Syndrom vyhoření z pohledu oboru zdravotnický záchranář - Polánka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem mé bakalářské práce je popis rozsahu a kvality povědomí zdravotnických záchranářů o syndromu vyhoření a dále popis způsobů, jakými lze u zdravotnických záchranářů tomuto syndromu předcházet nebo již vzniklý syndrom vyhoření řešit. V první části práce jsou vysvětleny základní pojmy z oblasti syndromu vyhoření, dále příznaky, příčiny, jeho průběh, rozdělení do jednotlivých fází a důraz je kladen i na preventivní opatření proti syndromu vyhoření. V následujících kapitolách je rozebrán syndrom vyhoření z pohledu zdravotnického záchranáře. Praktická část je věnována kvalitativnímu výzkumu formou polostruktorovaných rozhovorů s náhodně vybranými zdravotnickými záchranáři Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Celkem bylo osloveno 12 anonymních respondentů, přičemž vlastního výzkumu se jich zúčastnilo 10. Většinu z oslovených tvořily osoby mužského pohlaví. Výstupy z této práce mohou posloužit jako doplňkový studijní materiál pro studenty oboru zdravotnický záchranář a také jako záznam pro psychosociální intervenční službu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. V práci je čerpáno z odborné literatury a dalších relevantních zdrojů zabývajících se daným tématem této práce, ze kterých budou v závěru práce shrnuty všechny poznatky a informace a bude zanalyzována jejich aplikace v praxi. Práce zdravotnického záchranáře je velmi náročná, zodpovědná, vyžaduje rychlý a profesionální přístup.
Burnout syndrom from the point of view of a paramedic
Keywords: zdravotnický záchranář; syndrom vyhoření; stres; symptomy syndromu vyhoření; zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje; paramedic; burnout syndrome; burnout symptoms; stress healthcare worker