Sociálně právní ochrana dětí v souvislosti s rozvodem jejich rodičů - Šimková, Radmila (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o sociálně právní ochraně dětí v rozvodové situaci jejich rodičů. Hlavním cílem práce bylo popsat úlohu sociálně právní ochrany dětí v případě, že dojde k rozvodu manželství, ve kterém žijí nezaopatřené děti. Druhým cílem bylo zjistit případné nedostatky platné právní úpravy sociálně právní ochrany dětí. V teoretické části práce je vymezeno pojetí rodiny, její charakteristika a základní funkce, dále právní vymezení rozvodu a jeho důsledky. Další kapitola pojednává o sociálně právní ochraně dětí obecně, popisuje její historický vývoj, orgány, principy a základní zásady. Sociálně právní ochrana dětí v rozvodové situaci je řešena v poslední kapitole teoretické části práce. Popisuje zejména úlohu kolizního opatrovníka. K naplnění cílů byl proveden kvalitativní výzkum, a to metodou nestandardizovaného dotazování. Jako technika sběru dat byl použit rozhovor. Výzkum probíhal na dvou odděleních sociálně právní ochrany dětí v Jihočeském kraji a zúčastnilo se jej celkem šest kolizních opatrovníků.
Social and legal protection of children in connection with their parents´ divorce
Keywords: Dítě; kolizní opatrovník; rodina; rozvod; sociálně právní ochrana dětí; A child; a guardian ad litem; a family; a divorce; social and legal protection of children