Aplikace matematických znalostí při výuce biologie - Studená, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá aplikacemi matematických znalostí ve výuce biologie a je členěná do 4 kapitol. Každá kapitola se věnuje jedné aplikaci. První kapitola se týká aplikace podmíněné pravděpodobnosti v lékařské diagnostice, druhá kapitola je věnována aplikace exponenciální funkce v populační ekologii, třetí kapitola se týká aplikace logické funkce při matematickém modelování neuronu a poslední čtvrtá kapitola shrnuje aplikace binomické věty a binomického rozdělení v genetice. Každá aplikace obsahuje řešené příklady, pracovní list pro studenty a autorské řešení pracovního listu. První dvě aplikace byly otestovány ve výuce matematiky na SŠ. Studenti zhodnotili mojí výuku skrze vyplnění dotazníku, jehož výsledky jsou uvedeny na konci daných kapitol. Tato práce může být použita ve výuce biologie i matematiky nebo pro účely samostudia.
Applications of mathematical knowledge in teaching biology
Keywords: aplikace matematiky; výuka na SŠ; podmíněná pravděpodobnost; lékařská diagnostika; exponenciální funkce; populační růst; exponenciálně rostoucí populace; logická funkce; matematický model neuronu; binomická věta; binomické rozdělení; populační genetika; application of mathematics; high school education; conditional probability; medical diagnostics; exponential function; population ecology; exponential population growth; logic function; mathematical modelation of neuron; binomial theorem; binomial distribution; population genetics