Vývoj legislativy pro osoby se zdravotním postižením (longitudinální studie) - Sumerauer, Vít (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce se v teoretické části zabývá sledováním vývoje legislativy pro osoby se zdravotním postižením. Cílem je analyzovat vývojové souvislosti ve zvoleném historickém období. Výzkumná část práce je zaměřena na monitorování stavu vědomostí posluchačů různých studijních směrů Zdravotně sociální fakulty JU a Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích. Šetření se zúčastnilo celkem 264 posluchačů studijních směrů edukačního a sociálního charakteru, které mají ve svém výchovně vzdělávacím programu zahrnuty předměty zabývající se problematikou zdravotního postižení. Základním nástrojem praktického šetření byl dotazník vlastní tvorby, zjištěná data byla pomocí jednoduché statistiky analyzována a vyhodnocena. Stanovená odborná hypotéza č. 1 byla potvrzena. Odborná hypotéza č. 2 nebyla potvrzena ani zamítnuta. Výsledková část je podrobně diskutována a zakončena realizovatelným doporučením do praxe.
Development of legislation for persons with disabilities (longitudinal study)
Keywords: osoby se zdravotním postižením; zdravotní postižení; práva; zákony; edukační směr; sociální směr.; persons with disabilities; disability rights; laws; educational direction; social direction.