Manipulace veřejnosti prostřednictvím médií - Fliegerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Média člověka obklopují na každém kroku. Formují jeho názory, postoje i chování. Jejich vliv je zřetelný. Prostřednictvím médií je možné působit na jedince a manipulovat s ním tak, jak je žádoucí. Média využívají velké množství manipulačních praktik. Ty jsou různou mírou skryté. Jedná se ale o metody vědomé. Lidé jsou často manipulováni, aniž by si to plně uvědomovali, a přijímají sdělení jako reálné a pravdivé obrazy světa kolem nich. První část práce je zaměřená na komunikaci a její druhy a na hromadné sdělovací prostředky - tisk, rozhlas, televize a internet - jejich vývoj a legislativní zakotvenost. Druhá část se věnuje manipulaci, persvazi, propagandě a manipulačním praktikám. Vybrané praktiky z jednotlivých médií jsou ilustrovány na konkrétním příkladu z praxe. Ve třetí části je pojednáno o mediální výchově jako účinném prostředku k orientaci ve světě médií.
The manipulation of the public through mass media
Keywords: komunikace; tisk; rozhlas; televize; internet; manipulace; persvaze; propaganda; manipulační praktiky; mediální výchova; communication; press; broadcasting; tv-broadcasting; internet; manipulation; persuading; propaganda; manipulation techniques; media literacy