Kvalita života u pacietů s chronickým onemocněním ledvin - Sobkovčíková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo zjistit, která oblast (sociální, psychická, fyzická) je pro pacienta chronickým onemocněním ledvin vnímána jako nejdůležitější a zda můžeme v této oblasti pacientovi pomoci zlepšit jeho kvalitu života. Pro dosažení cíle bylo použilo kvalitativní formy výzkumu. Sběr dat probíhal technikou polostrukturovaného rozhovoru s použitím doplňujících (tzv. sondážních) otázek. Na základě výsledků rozhovorů byly vytvořeny kazuistiky. Tyto kazuistiky tvoří výzkumný základ, ze kterého vycházejí kategorizované tabulky a grafy (přístup rámcové analýzy), ve kterých byly sumarizovány nejdůležitější výsledky výzkumu. Výzkumný soubor byl vybrán účelově technikou sněhové koule a je tvořen z 10 respondentů s chronickým onemocněním ledvin, kteří jsou nefrologickými pacienty už od dětství. Výzkum prokázal, že respondenti vnímají jako nejdůležitější rodinu a zdraví, ale jejích pojetí se u každého liší. Výsledky výzkumu lze požít v sociálním poradenství, přímé práci s pacienty.
Quality of Life of Patients with Chronic Kidney Disease.
Keywords: Nemoci ledvin; Léčba onemocnění ledvin; Kvalita života; Zdraví; Psychologie nemocného člověka; Sociologie nemoci; Sociální zabezpečení; Kidney Disease; Theraphy of Kidney Disease; Quality of Life; Health; Psychology of patient; Sociology of diseases; Social security