Etika ve zdravotnictví se zaměřením na radiologického asistenta - Flašková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou etiky ve zdravotnictví se zaměřením na radiologické asistenty. V důsledku rozvoje řady nových technologií, diagnostických i terapeutických postupů je kladen velký důraz na kvalitu odborné činnosti radiologického asistenta. Toto povolání však vyžaduje i mimořádný ohleduplný přístup k pacientovi, základní znalosti z oboru etiky, ošetřovatelství i schopnost komunikace. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy etika, svědomí, profesní etika a stručně popsány etické teorie. Další část práce je věnována základním etickým principům, vztahu etiky a práva, zabývá se etickými kodexy jednotlivých zdravotnických profesí a vymezuje obor Radiologický asistent. Závěr teoretické části se dotýká tématu eutanázie. Cílem práce bylo popsat a analyzovat etické otázky a problémy, se kterými se radiologický asistent ve své praxi setkává, a jaká je obecně znalost etiky radiologických asistentů. Dalším cílem bylo zjistit, zda je dostatečně zpracována etická problematika zaměřená na obor RA. V empirické části jsou prezentovány výsledky dotazníkového šetření, které jsou zpracovány do tabulek a grafů. Dotazníky byly distribuovány na oddělení radiodiagnostiky, radioterapie a nukleární medicín. Z výsledků vyplývá, že znalost základních etických principů nebo etických kodexů, které souvisejí s výkonem jejich práce, není dostatečná. Z výsledků také vyplývá, že nejčastějším etickým problémem je narušování intimity pacienta, nevhodné chování RA vůči pacientům, nevhodné oslovování pacientů a nedostatečná komunikace, která často souvisí s pracovním vytížením.
Ethics in health care with the focus on radiology assistant
Keywords: etika; etické principy; etické kodexy; profesní etika; radiologický asistent; ethics; ethical principles; codes of ethics; professional ethics; radiology assistant