Využití modelu M. E. Levine v klinické a komunitní praxi u pacientů s kolorektálním karcinomem - Dušičková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem disertační práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče v klinické a komunitní praxi u pacientů s kolorektálním karcinomem s využitím modelu M. E. Levine. Dále zjistit, která z těchto specifik chybí ve zmíněném ošetřovatelském modelu a modifikovat ošetřovatelskou dokumentaci dle vybraného koncepčního modelu M. E. Levine. V empirické části jsme využili kombinace kvalitativního a kvantitativního výzkumného šetření, které probíhalo v rámci řešení grantového projektu GAJU 048/2015/S. Předvýzkum realizovaný rozhovory s 8 informanty posloužil ke zmapování stěžejních údajů pro zodpovězení výzkumných otázek a tvorbu dotazníku vlastní konstrukce. Nestandardizovaný dotazník byl distribuován v rámci celé České republiky 300 pacientům s kolorektálním karcinomem. Dále jsme navrhli ošetřovatelskou dokumentaci, která byla ověřována formou focus group s 35 sestrami z klinické a komunitní praxe. Z výsledků vyplývá, že pacienti jsou v rámci zachování sociální integrity omezováni v oblastech kontaktu s přáteli, v běžné dopravě, v cestování a mají strach o sebe sama a své blízké. V principu zachování strukturální integrity byly zjištěny problémy se stravováním, konzumací alkoholu, průjmem, zvládáním současné léčby, stomií a druhem stomie. V oblasti zachování energie byl potvrzen vliv délky obeznámení se s diagnózou a kolonoskopie prováděné v rámci preventivního vyšetření, pociťování bolesti a dostatku energie k běžnému prožití dne. V principu zachování osobnostní integrity jsme zjistili, že délka doby onemocnění ovlivňuje strach z vyvedení stomie, poznání jedinců se stejným onemocněním, prožívání negativních pocitů a omezení v soukromém životě. Práce poskytuje ucelený rámec problematiky pacientů s kolorektálním karcinomem. Podává důkazy o možnosti využití koncepčního modelu M. E. Levine u pacientů s kolorektálním karcinomem.
Usage M. E. Levine model in clinical and community care in patients with colorectal cancer
Keywords: kolorektální karcinom; ošetřovatelství; model M. E. Levine; Teorie čtyř konzervačních principů; colorectal carcinoma; nursing; model M. E. Levine; Theory of four conservation principles