Pohled lidí pracujících v dělnické profesi regionu Prachatic na fenomén smrti a umírání a jejich vyrovnání se ztrátou - Zíka, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá fenoménem smrti a umírání, její tabuizací, truchlením a vlivem religiozity na ztrátu blízké osoby. Jsou zde zmapovány názory a poznatky lidí pracujících v dělnické profesi, které se týkají setkání se smrtí obecně, či ztrátou jejich blízké osoby. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část pojednává o odlišnosti ve vnímání fenoménu umírání a smrti v minulosti a dnes. V kontextu se sociální prací je v dalších kapitolách analyzována ztráta, truchlení, komunikace s pozůstalými a jejich podpora. V souvislosti s truchlením, se sleduje vliv religiozity jedince na vyrovnání se ztrátou. Cílem praktické části bylo formou výzkumu zjistit jak fenomén smrti a umírání vnímají různé věkové kategorie v dělnické profesi v regionu Prachatic a jaká případně byla jejich reakce na úmrtí a následné vyrovnání se ztrátou blízké osoby.
Working class people in the region of Prachatice - their view of the phenomenon of death and dying and their coming to terms with the loss
Keywords: umírání; smrt; ztráta; truchlení; religiozita; tabuizace; pozůstalí; poradenství; dying; death; loss; mourning; religiosity; tabooing; survivors; counseling