Kvalita života seniorů v domovech pro seniory - Hrešan, Andrej (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce s názvem Kvalita života seniorů v domovech pro seniory se v teoretické části věnuje nejprve pojmům spojeným se stářím. Popisuje stárnutí jako proces a stáří jako ontologickou fázi lidského života. Velká kapitola je věnována změnám spojeným se stárnutím, rozdělené na biologické, psychologické a sociální. Zmíněny jsou i některé z teorií stárnutí a fáze při přechodu z domácího prostředí do zařízení pro seniory. Druhá část teoretické části se zabývá kvalitou života. Nejprve se věnuje historickým pohledům na toto téma, dále vymezení pojmu, dimenze kvality života, pojetí z pohledu psychologického, medicínského a sociálního. Další kapitola popisuje pojem Well-being a jeho základní dimenze. Závěr teoretické části práce se zabývá metodám měření kvality života z pohledu druhé osoby, z pohledu subjektivního, kdy hodnotitelem je sama daná osoba a metodám smíšeným. V empirické části se práce zabývá srovnáním subjektivního vnímání kvality života uživatelů ve dvou pobytových zařízení pro seniory a to Domov pro seniory Hvízdal, České Budějovice a Novita Wohnstift Innblick, Neuhaus am Inn. Pro srovnání byly použity dotazníky Světové zdravotnické organizace WHOQOL-BREF a WHOQOL-OLD. Sesbíraná data byla vyhodnocena v programech Microsoft Excel a IBM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). Z výsledků je patrné, že v subjektivním vnímání kvality života seniorů ve vybraném českém a německém domově pro seniory není žádný statisticky významný rozdíl.
The quality of life in senior houses
Keywords: Stáří; senior; kvalita života; well-being; WHOQOL; Old age; senior; quality of life; well-being; WHOQOL