Environmentální estetika Allena Carlsona a psychická distance Edwarda Bullougha - Šmajclová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Základním tématem této bakalářské práce je představení environmentální estetiky Allena Carlsona a teorie psychické distance Edwarda Bullougha. Pozornost je zde věnována především způsobu oceňování estetických objektů a rozdílnému nahlížení na estetickou zkušenost. Analýze je podrobeno především Carlsonovo odmítnutí ideje nezainteresovanosti a konceptu psychické distance, a jejich označení za nevhodné pro estetické oceňování environmentu.
Allen Carlson's Environmental Aesthetics and Edward Bullough's psychical distance
Keywords: environmentální estetika; nezainteresovanost; kognitivismus; psychická distance; Allen Carlson; Edward Bullough; oceňování; estetická zkušenost; prostředí; environmental aesthetics; disinterestedness; cognitivism; psychical distance; Allen Carlson; Edward Bulloough; appreciating; aesthetic experience; environment