Možnosti fyzioterapie u patní ostruhy - Fišarová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Ve své bakalářské práci se zabývám možnostmi fyzioterapie u patní ostruhy. Patní ostruha je velice častá a nepříjemná komplikace běžného života. Jedná se o zkostnatění úponu plantární fascie do patní kosti, která je doprovázená zánětem. V teoretické části popisuji anatomii nohy, kde se zabývám hlavně nožními klenbami, svaly upínajícími se v noze a svalovými smyčkami. Dále se věnuji patní ostruze, u které se zajímám o vznik, rizikové faktory, diagnostiku a prevenci. V neposlední řadě popisuji výběr metod, které by mohly být účinné při léčbě patních ostruh. Můj výzkumný soubor tvořily tři pacientky s diagnostikovanou patní ostruhou, se kterými jsem se scházela dvanáct týdnů. Výzkum byl proveden formou zpracování kazuistik, které zahrnují odebranou anamnézu, vstupní kineziologický rozbor, popis devíti terapií a výstupní kineziologický rozbor. Na základě získaných dat byla vytvořena brožurka se cviky vhodnými pro léčbu patní ostruhy. Prvním cílem mé bakalářské práce bylo popsat problematiku patní ostruhy a její nejčastější způsoby léčby z dostupných literárních zdrojů. Druhým cílem bylo najít možnosti fyzioterapie u patních ostruh. Z výzkumu vyplynulo, že pravidelné cvičení mnou vybraných metod a cviků je přínosné pro léčbu patních ostruh. Pacientky uvedly, že na konci výzkumu se jim zmírnila bolest spojená s patní ostruhou. Zlepšilo se jim postavení těla, stereotyp chůze, vymizela instabilita v oblasti nohy i kyčle a zlepšila se jim funkčnost hlubokého stabilizačního systému. Tato bakalářská práce může být využita jako studijní materiál pro studenty fyzioterapie, jako výukový materiál, ale může být přínosný i pro laiky, kteří by se chtěli dozvědět o patní ostruze více informací. Brožurka s názvem "Cviky vhodné pro léčbu patní ostruhy" byla vytvořena za účelem pomoci lidem s patní ostruhou.
Physiotherapy options for heel spurs
Keywords: Patní ostruha; plantární fascitida; patní kost; vhodná obuv; fyzioterapie; možnosti fyzioterapie; léčba; Heel spur; plantar fasciitis; heel bone; appropriate footwear; physiotherapy; physiotherapy options; treatment