Úspěnost asortativního párování u živorodky Endlerovy - Schaffelhoferová, Dana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou asortativního chování u živorodek Endlerových (Poecilia wingei). Cíle práce zahrnují popis charakterových vlastností ryb a charakteristiku dědivosti těchto vlastností. V praktické části je cílem práce sestavit chovné páry ryb Poecilia wingei, určit jejich vlastnosti (odvážnost - "bold" nebo bázlivost - "shy" ) a to jak u rodičovské generace, tak u generace potomků, a na základě tohoto porovnání určit dědivost daných vlastností. Osobnostní rysy byly stanoveny pomocí takzvaného Open-field testu (test otevřeného prostoru) u odchovaných padesáti párů generace rodičů, posléze byly stejným postupem osobnostní rysy stanoveny také u generace potomků. Pomocí tzv. intraclass correlation coefficient (ICC), byla stanovena část z celkové fenotypové variance, která je podmíněna variabilitou genetické informace v populaci. Statistické zpracování výsledků proběhlo v programu Statistica 12. Nakonec byla provedena analýza dědivosti osobnostních rysů a porovnání generací.
Assortative mating in Endler´s Livebearer
Keywords: osobnostní vlastnosti ryb; dědivost; Open-field test; bázlivost; odvážnost; shy-bold; Poecilia wingei; traits of fish; heritability; Open Field test; shy-bold; Poecilia wingei