Vybrané aspekty rozhodčího řízení v České republice - Jaroušková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce seznamuje čtenáře se stávající právní úpravou rozhodčího řízení v České republice včetně jejího vývoje (a to i s ohledem na právní normy Evropské unie) a aktuální judikatury. Teoretická část se z valné části zabývá osvětlením základních pojmů rozhodčího řízení, dále pak historií, vývojem a přímou aplikací tohoto právního odvětví. Praktická část se odvíjí od rozhovoru s jedním z nejznámějších a nejvýše postavených rozhodců nejen v České republice, ale i v evropském měřítku, panem doc. JUDr. Vladimírem Balašem, CSc. Závěrem jsou shrnuty náměty de lege ferenda.
The several aspects of arbitral procedure in the Czech Republic
Keywords: Rozhodčí řízení; rozhodce; rozhodčí smlouva; spotřebitel; Arbitral procedure; arbitrer; arbitration clause; consumer