Návratnost úlovků na pstruhových revírech v povodí horní Vltavy - Šmíd, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Návratnost úlovků na pstruhových revírech je důležitým ukazatelem rybářského obhospodařování. Na pstruhových revírech byly v minulosti stanoveny zarybňovací povinnosti uvedené v dekretech o užívání revíru. Plánovité zarybňování má vhodně doplnit skladbu původních rybích společenstev v revíru s dlouholetou platností. Cílem práce bude posoudit podle rybářských statistik úroveň obhospodařování revírů ukazatelem návratnosti úlovků v ks i hmotnosti, ale i podle složení hodnotných a doplňkových, případně škodlivých druhů ryb. Užitečné informace vyplývají i z rybářského tlaku (návštěvnosti) na rybářských revírech. Důležitými charakteristikami jsou také členitost revíru, počet migračních překážek, průtok vody, typ dna u břehů, členitost toku, úkrytová kapacita, vegetační doprovod apod. Proto bude účelné rozdělit posuzované revíry v povodí horní Vltavy i podle těchto charakteristik v horské a podhorské zóně jižních Čech. Závěr práce bude obsahovat návrh opatření směřující ke zlepšení obhospodařování pstruhových revírů.
Backflow of catchs on trout district in river - basin of upper Vltava
Keywords: Návratnost úlovků; pstruhové revíry; horní Vltava; Backflow of catchs; trout district; upper Vltava