Komparace vybraných kondičních předpokladů u týmů různých sportovních odvětví - Míšek, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá komparací kondičních předpokladů a tělesného složení u týmů různých sportovních odvětví. Cílem práce bylo zjistit rozdíl kondičních předpokladů a tělesného složení mezi hokejisty, cyklisty a atlety srovnatelné výkonnostní úrovně z Jihočeského kraje ve věku 15-18 let. Jako hlavní testy jsme použili spiroergometrické vyšetření VO2max, Wingate test na bicyklovém ergometru a analýzu tělesného složení na bioimpendačním přístroji Tanita BC 418 MA. V teoretické části se zabýváme transportním mechanismem organismu a faktory, které ovlivňují výkon v daných sportovních odvětvích. V praktické části charakterizujeme testované soubory, použité testovací přístroje a postup výzkumu. Dále se věnujeme rozboru naměřených hodnot, které vzájemně porovnáme. K naměření veškerých hodnot jsme použili zátěžovou laboratoř Jihočeské univerzity na Katedře tělesné výchovy a sportu v Českých Budějovicích. Mezi jednotlivými týmy jsou drobné rozdíly v každém ze tří testovaných aspektů, které charakterizují jednotlivé sporty.
Comparison of selected fitness predispositions for teams various kinds of sports
Keywords: VO2max; Wingate test; tělesné složení; spiroergometrie; porovnání; VO2max; Wingate test; body composition; spirometry; comparision