Drahé kameny v kultuře a výtvarném umění lucemburské a rudolfinské doby v Čechách. - Prokopová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá historií uměleckého využití drahých kamenů v době lucemburské a rudolfinské v Čechách. Práce je členěna do čtyř hlavních tematických celků. V úvodu práce je shrnuta historie drahých kamenů od pravěku po raný novověk, důraz je přitom kladen na jejich smysl (náboženský, okultní apod.) a způsob využití (nástroj, umělecký předmět). Další část práce je zaměřena na literární prameny, které vznikly na téma drahých kamenů od antiky až po raný novověk. Smyslem rozboru daných spisů je především vyzdvihnout dobový přístup k drahým kamenům. Poslední dvě části práce jsou zaměřeny na roli drahých kamenů ve dvorském umění dvou významných českých panovníků - Karla IV. a Rudolfa II. Cílem je pak poukázat na osobní přístup panovníka a dobové vlivy (náboženství, přírodní vědy, filozofie apod.), které se nepochybně promítaly v chápání drahých kamenů a jejich následném uměleckém využití.
Gemstones in the Culture and Fine Art of the Luxembourg and Rudolphine Era in Bohemia.
Keywords: Drahé kameny; Karel IV.; Rudolf II.; umělecké řemeslo; Gem stones; Karel IV.; Rudolf II.; art handicraft